Wat is Benchrest schieten:

Het is een discipline die is overgewaaid uit Amerika. Benchrest,letterlijk vertaald, wil zeggen tafel en rusten. Dus Benchrest is zittend aan een tafel schieten met steun voor en achter. De steun voor mag mechanisch regelbaar zijn, de steun achteraan onder de kolf mag niet mechanisch regelbaar zijn. Het Benchrest schieten word in verschillende disciplines geschoten, dit wil zeggen in verschillende afstanden van 50 meter naar 100, 200 en zelfs 1000 meter en dit nog eens in verschillende kalibers. Ik hou het hier bij rimfire .22LR en op 50 meter. Het schieten zelf is in principe voor iedereen mogelijk, omdat het geen grote inspanning vraagt en aan een tafeltje zitten kan iedereen. Elk geweer in kaliber .22LR is er eigenlijk voor geschikt maar een degelijk matchgeweer helpt u wel een stuk vooruit. Bij het Benchrest schieten wordt er gebruik gemaakt van een richtkijker, dit naar ieder zijn budget, een kijker boven de 24 maal is wel gewenst.
De tafel en stoel:
De tafel is hoofdzakelijk een zeer stevige tafel, op een wankele tafel kan je zeer moeilijk het geweer stil houden. De kleinste trilling kan je richtkijker flink heen en weer doen gaan op de kaart. Daarom worden er veel tafels in beton gemaakt (zie foto 1). De tafel moet ook voldoende ruimte bieden om uw geweer met de steunen op te plaatsen en er is een zone uitgewerkt waar het lichaam in past. Ook moet er rekening worden gehouden met de linkshandige schutters onder ons, zo worden de meeste tafels gemaakt met een linkse en rechtse uitsparing.
Het stoeltje, er wordt het meest gebruik gemaakt van een taboeret, omdat je het in de hoogte kan verstellen naar gelang de grootte van de persoon (zie foto 2).

De steunen voor en achter:

De voorsteun mag mechanisch regelbaar zijn maar moet een top hebben die je 6 millimeter kan indrukken, vaak voorzien van een leren of corduroy ‘kussen’ gevuld met fijn zand. Er mogen ook kussentjes opzitten die de zijkant van de kolf op zijn plaats houden maar deze mogen niet spannen, dit wil zeggen als je het geweer optilt moet de voorsteun blijven staan. Er is een groot aanbod aan voorsteunen van zeer goedkoop tot zeer duur. Wat zijn dan de kenmerken van een goede voorsteun? Een zwaar massief frame die op drie punten draagt, deze zijn alle drie voorzien van bouten om het frame mooi pas te plaatsen. De top moet zeer nauwkeurig in horizontale en verticale richting verstelbaar zijn. Met een eindestop achter het kussen ben je zeker dat je geweer telkens op de zelfde plaats op de steun ligt (zie foto 3).
De achterste steun bestaat uit enkel een leren ‘kussen’ eveneens gevuld met fijn zand en is voorzien van twee ‘oren’ waartussen het achterste deel van de kolf naar achteren glijdt (zie foto 4).

Het Benchrest geweer en de accessoires:

Het geweer; eens je er mee begonnen bent kom je snel tot de conclusie dat een degelijk Benchrest geweer is opgebouwd uit een matchgeweer. De meest voorkomende in de rimfire klasse is een Anschutz match 54 en match 64, ook een Walther matchgeweer kom je vaak tegen. Een matchgeweer heeft een degelijk grendelstuk waar over het algemeen een degelijke loop op gemonteerd zit. Deze loop is in de meeste gevallen 24 mm dik en heeft een lengte van ongeveer 63 cm, toch worden er nog zwaardere lopen van 28 mm dikte gemonteerd om de trilling zo klein mogelijk te houden. Een compensator zoals de Cicognani Fat1 op het einde van een loop houdt de trillingen ook zo klein mogelijk (zie foto 5). De trekker op een matchgeweer is tot op enkele gram in te stellen, dit is ook een groot voordeel in het Benchrest schieten.

De kolf; het meest opvallende aan een Benchrest geweer is zeker de kolf (stock). Om een matchgeweer om te bouwen naar een Benchrest geweer kan je twee kanten op. Of je verbouwt je kolf zelf naar een Benchrestkolf, dit is vaak de goedkoopste en zeker geen slechte oplossing al vraagt het wel wat kennis van houtbewerking, Of de aanschaf van een nieuwe Benchrestkolf is de meest voor de hand liggende oplossing. Als je op zoek bent naar een kolf van het merk die bij je matchgeweer past is het aanbod zeer klein. Benchrest is in Amerika een van de populairste schietsporten, daar zijn heel wat bedrijven gevestigt die Benchrest kolven maken. In tegenstelling tot Europa is daar het aanbod zeer ruim. Het grote nadeel daarvan is dat je de aanpassing zelf moet doen om je geweer er in te monteren. Ze bestaan uit verschillende materialen, het merendeel uit verschillende houtsoorten en zelfs een groot aanbod in laminaat (zie foto 6).

Bij het aanschaffen van zo een Benchrestkolf moet je wel enkele punten in acht nemen. Zo mag het voorhout niet breder zijn dan 7.62 cm of 3 duim (inch) en moet je ook rekening houden met het gewicht van die kolf. Het totaal van je Benchrestgeweer met kijker en alles er op en er aan mag niet hoger zijn dan 6,350 kilo (14 pont).

De richtkijker:

Een richtkijker is een van de belangrijkste onderdelen van een Benchrest geweer, deze moet betrouwbaar zijn en van een goede kwaliteit.
De vergroting; een vergroting 12-42×56 is al zeer groot, 12-42 is de vergroting en de 56 is de grote van het glas. Met zo een kijker kan je alle richtingen uit, maar uit ervaring is een kijker van 36x groot genoeg op 50 meter. Veel belangrijker is de scherpte en de lichtinval van het glas, dit bepaald zeker de prijs van de richtkijker.
Het kruis; om te kunnen benchresten heb je een fijn kruis nodig, je zou bijna kunnen zeggen hoe fijner hoe beter maar dat verschilt van schutter tot schutter. Een fine cross hair (foto 7) komt vaak voor maar sommige schutters verkiezen voor een mil dot (foto 8).

De munitie:

Als je volledig uitgerust bent kan de zoektocht beginnen naar de gepaste munitie. Niet alle geweren schieten even goed met dezelfde munitie, zelfs twee dezelfde geweren schieten soms met verschillende munitie. Ook hier kan je rap het kaf van het koren scheiden, over de verschillende merken van munitie kan je uren praten maar om een zo klein mogelijke groepering te schieten heb je wel de betere matchmunitie nodig. Het uitzoeken van munitie gebeurt het makkelijkst door groeperingen te schieten. Hoe kleiner de groepering hoe beter.
Hoe ga je te werk: koop niet te veel soorten te gelijk, dit maakt het niet echt gemakkelijk om te kiezen. Als je een soort munitie uitprobeert schiet er mee op verschillende dagen, je kan geen beslissing nemen na één schietbeurt. Per schietbeurt hou je je best aan één soort munitie en kuis je geweer na elke schietbeurt. Eens je een munitie hebt gevonden die bij je wapen past, koop er voldoende van. Bij een volgende aankoop kan de munitie uit een ander lot komen, zo ook een ander schotbeeld geven.

Mocht je na deze informatie interesse hebben als lid van Sv Strijdlust 87, kom dan gerust kijken op de woensdagavond om zelf kennis te maken met het Benchrest.