Action Shooting is een verzamelnaam voor diverse wedstrijdvormen ‘snelschieten’ met elk een eigen moeilijkheidsgraad. Zo is het ‘Steel Plate’ schieten een onderdeel van Action Shooting. Hierbij schiet men op stalen schijven (plates) die bij een treffer omklappen. Zodra de schutter alle plates heeft omgeschoten, geeft een timer de tijd aan. Elke vrijdagavond van 19.30 tot 22:00 is de baan gereserveerd voor het Action Shooting.

Tijdens Action Shooting worden commando’s in het Engels gegeven. De Baancommandant en aanwezige schutters helpen je vanzelfsprekend om hieraan te wennen.

Drie verschillende klassen

De prestaties moeten eerlijk kunnen worden vergeleken en dus zijn er drie klassen:
1. Standaard Klein Kaliber Pistool
2. Standaard Pistool
3. Open Pistool

Standaard wil zeggen: keep / korrel zonder verdere accessoires. Open wil zeggen: alle mogelijke accessoires, zoals bijv. een red dot kijker, loopgewicht en/of compensator, etc.

Het leuke aan steelplate schieten is dat de schutter een balans moet zien te vinden tussen raak schieten en de snelheid waarmee dit gebeurt. Dit maakt het voor de schutter een spannende wedstrijd met zichzelf en ook met zijn medeschutters in dezelfde klasse.

Kennis maken / opgeven voor steelplate

Als je kennis wilt maken met Steelplate dan gelden een paar voorwaarden voor nieuwe deelnemers:

  1. Je bent tenminste 18 maanden lid van de vereniging.
  2. Je hebt de beschikking over een eigen wapen (klein- of groot kaliber). Als je geen eigen wapen hebt kan je het beschikbaar gestelde 9mm pistool van de vereniging gebruiken maar dan moet je wel je badge voor groot kaliber vrij hebben geschoten. Tip: stel je wapen af op 10 meter.

Vervolgens kan een aanmelding worden gedaan bij het secretariaat svstrijd@xs4all.nl. Het Secretariaat zorgt ervoor dat de aanmelding doorgestuurd wordt naar de baancommandant van de avond waarop je wenst te komen. De baancommandant zal op deze avond dan kijken welke schutter die avond jouw kan begeleiden. Nadat je genoeg ervaring hebt opgedaan zal je de discipline daarna voortaan zelfstandig kunnen schieten.

Gehoorbescherming en veiligheidsbril zijn indien nodig aanwezig op de vereniging. Aanschaf munitie is voor eigen rekening.

Gebruik van een holster

Diegene die willen oefenen voor wedstrijden mogen geholsterd lopen. Schieten van uit het holster is niet toegestaan. Je mag dus alleen schieten vanuit de vaardige houding.

Dit betekent: Wapen uit het holster halen en laden. Het wapen onder een hoek van 45 graden houden en wachten op het signaal om te schieten. Na het schieten het wapen veilig ontladen en in het holster opbergen.

Wedstrijden

Doe je mee aan de interne competitie? Dan is het mogelijk om elke week op de vrijdag je wedstrijd te schieten. Dit moet dan bij de aanvang van de avond worden gemeld aan de baancommandant. De resultaten zullen dan worden doorgestuurd naar de wedstrijdcommissie.

Veiligheid

  • Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming is verplicht.
  • De commando’s van de baancommandant en range officer dienen onvoorwaardelijk te worden opgevolgd.
  • Bij storing van het wapen wordt dit samen met de range officer op het schietpunt opgelost. Lukt dit niet, dan onder begeleiding naar de safety area en het probleem daar oplossen.